Att tänka på innan du skaffar hund

Att skaffa hund är ett enormt ansvar. Därför är det viktigt att du tänkt igenom beslutet ordentligt och att alla som bor i hushållet är överens. Du bör även ta en titt på om du har tid att ta hand om hunden. Köper du en valp bör du räkna med att det kommer vara ännu mer tidskrävande under den första tiden.

Det kostar även en del att äga hund så se till att du har råd med detta innan du köper en. Det spelar ingen roll om du köper en renrasig hund från uppfödare eller adopterar en hund istället. Du får räkna med att betala för utrustning, mat och hundförsäkring.

Tips vid val av hundförsäkring

Ett veterinärbesök kan kosta skjortan. Därför är det viktigt att du har en hundförsäkring som hjälper dig. Det viktigaste är att veterinärvårdsförsäkringen ingår eftersom det är den som hjälper dig med eventuella undersökningar och behandlingar. För att gå till väga på rätt sätt bör du dock även tänka på detta:

  • Försäkra din hund innan du hämtar hem den, gärna samtidigt som du köper den.
  • Ta en noggrann titt på innehållet av försäkringen och inte endast priset.
  • Det finns många olika hundförsäkringar, jämför dem noga för att hitta den bästa för dig och din hund.
  • Täcker din försäkring sjukdomar som din hundras kan råka ut för?
  • Var inte rädd för att ställa frågor om försäkringens innehåll.
  • Ta regelbundna tittar på din försäkring och andra som finns tillgängliga. Ibland kan det vara smart att byta försäkring.

Att välja ras

När du skaffar hund får du räkna med att ni kommer bo tillsammans i flera år. På grund av detta är det viktigt att du väljer den rätta hunden. Skriv gärna en lista med dina önskemål, behov och eventuella krav. Sedan kan du ta en titt på olika raser och se vilken som uppfyller punkterna på din lista.

Det allra viktigaste är att du aldrig väljer en hundras efter dess utseende.

Blandraser

Renrasiga hundar kostar ofta mer än blandraser. Detta har lett till att många personer väljer gärna en blandras. En annan anledning är att blandraser kan ge dig en unik kombination av hundens föräldrars egenskaper. Samtidigt får du vara beredd på att en blandras kanske har egenskaper som ingen av föräldrarna har.

En nackdel med blandraser är att de inte hälsotestas lika ofta och noga som renrasiga hundar. Du kan därför råka ut för en hund som har en sjukdom du inte förväntat dig. Bästa sättet att undvika detta är att välja en renrasig hund. Men med en bra försäkring och genom att hålla bra koll på hunden kan du i de flesta fallen få en blandras utan svåra problem.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *