Hundar och människor

“Människans bästa vän” är ett vanligt uttryck som försöker fånga den unika relation vi människor har med hunden som husdjur. Och visst ligger det något i uttrycket i fråga, eller? En del av människosläktet förstår inte hundens unika funktion i varken det moderna eller det historiska sammanhanget. Om du tillhör den senare sorten, som tycker att djurgrindar är ditt enda skydd, så ska du fortsätta läsa.

I vår världsdel, Europa, har hunden sedan länge fyllt flera viktiga funktioner. Förutom sällskapshunden med sitt ursprung i de europeiska kungahusen och adliga hushållen finns en uppsjö av andra typer av hundar. Men som exempel på den förstnämnda sorten kan nämnas fransk bulldogg och Yorkshire terrier.

De raser som tidigt användes som sängvärmare eller prydnad för adeln har idag, i stort sett sömlöst, gått över till att bli accessoarer för den moderna människan i västvärlden. En prydnad i hemmet eller i handväskan helt enkelt.

Andra linjer av avel när det handlar om hundar har gett oss gårdvaren, en tidig ersättare eller ett komplement till djurgrindar, och polishunden. Vilka också, på ett annat sätt, fyllt en viktig funktion som en bästa vän.

Den nyttiga hunden som beskrevs ovan är nog den typen av hund som den utomstående skulle uppskatta som mest – den som skyddar oss och räddar oss.

De raser, som schäfer, rottweiler eller malinois, kan visserligen kontrolleras med djurgrindar men de kan också i ärlighetens namn ersätta dem.

Sveriges mest kända polishund Attack, skulle dock vara svår att ersätta. En hund i människans tjänst som räddat livet på flera personer och därmed gjort sig förtjänt av utmärkelsen “Årets Polishund” flera år i rad. Attack är idag pensionerad, men med sin gedigna erfarenhet och sitt imponerande CV kan han inte hållas inne av varken djurgrindar eller sin husse och matte.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *