Tips för att adoptera eller köpa hund

Att skaffa hund är ett stort steg då det är mycket att tänka på. Innan hunden anländer behöver du förbereda sitt hem och köpa hem hundsaker som hundbädd, matskålar, koppel och halsband bland annat. Vill du ha en unghund så är det vanligaste att köpa en hundvalp men det har blivit allt populärare att adoptera hundar.

Idag så svämmar det över av hundar på olika hundhem som alla söker ett nytt hem. Vissa har trauman och andra har blivit övergivna för att ägarna inte hade tid. Det finns hundar i alla åldrar på ett hundhem och oftast är det valparna som blir adopterade först.

Bra att tänka på vid adoption

Vissa hundar har tillbringat flera år på hundhemmet och då blir det en omställning. När du hämtar hem hunden är det bra att ha en hundbur i bilen som är anpassad efter hundens storlek. En hundbur kan även bidra till att hunden känner sig tryggare. Idag är det även krav att hunden antingen måste sitta i hundbur eller ha bilsele i bilen. När hunden kommer hem så är det mycket möjligt att den inte är rumsren. Därför är det viktigt att gå ut ofta och helst direkt efter att hunden har gjort en aktivitet. I början kan det därför bli lite fler promenader än normalt. Väljer du att adoptera en hund så är det viktigt att välja en seriös organisation. Det finns idag många organisationer som är mindre seriösa. Många hundar får endast några promenader i veckan och blir inte promenerade varje dag. Detta bör du tänka på och gå fler men kortare promenader i början.

Hitta rätt hund

När du väl har hittat rätt hundhem är det bara att hitta rätt hund. Det är bra att tänka på vad du kan ge hunden för liv och sedan utgå efter det. Vissa hundar kräver mer motion än andra och vissa behöver mer mental stimulans än andra. Det är bra att låta personalen på hundhemmet matcha dig med rätt hund. Alla hundar har inte ett trauma i bakgrunden men det är en omställning att byta hem. Därför behöver du låta hunden bo in sig först och inte bjuda hem massor av folk. Vissa hundar anpassar sig direkt till sina nya liv medan andra behöver mer tid. Det är även bra att tänka på att bilar och höga ljud kan skrämma hunden. Bor du i stan behöver du vara extra försiktig och se till att du själv är lugn.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *