När domesticerades hunden?

Att hunden är människans bästa vän är något de allra flesta håller med om. När man adopterar en hund får man en vän för livet som kommer att finnas där för en genom gott och ont. Hunden har länge funnits vid människans sida då människan tidigt såg hur hunden kunde vara nyttig. Än idag är hunden användbar för människan även om många väljer att adoptera en hund just som kompanjon. När människans bästa vän avlades fram såg man till att hunden skulle vilja leka mer och samtidigt bli mindre rädd för människan. Hunden har kommit en lång väg sedan den så kallade ”urkunden” samt i jämförelse med hur vargen beter sig och frågan är om en hund idag skulle kunna överleva utan människan eller om vi är förevigt beroende av varandra. Hundar är nämligen generellt sett orädda när det gäller människor medan vargar reagerar helt annorlunda när de stöter på människor. Detta är givetvis en naturlig del av det hela och hunden skulle aldrig kunna leva så nära människan som den gör idag om den inte hade blivit så väl domesticerad.

Faktum är att detta har skett under flera tusen år och än idag finns det hundar som räknas som urhundar. Detta är så kallade ursprungliga hundraser som man vet har existerat i minst 500 år. Man tror att alla våra tama hundar idag kommer från en grupp med vargar i Kina från ungefär 16 000 år sedan. Många av de hundraser som finns idag är fortfarande rätt nya och har inte funnits speciellt länge. De hundraser som anses ha urhundsblod i sig fortfarande är generellt sett friskare än nyare raser som kan ha blivit hårt framavlade för att se ut på ett visst sätt. Än idag finns det så kallade vilda urhundar som lever runt om i världen. Dessa har oftast inte förändrats mycket alls under lång tid och detsamma gäller de urhundar som vi även har som husdjur. Jämthunden är ett bra exempel på en så kallad urhund som är mycket populär i Sverige och som inte har förändrats speciellt mycket alls under de senaste hundra åren. Detta är därmed ett väldigt typiskt exempel på en urhund som fortfarande finns kvar. Även den japanska hunden Shiba anses vara en urhund och den australienska vildhunden dingo.

Det är viktigt att man alltid kommer ihåg att även om hunden är människans bästa vän har denna i grund och botten varit ett vilddjur. Det betyder att det är viktigt att man ger hunden vad den behöver för att den ska vara lycklig och må bra. Socialt umgänge, motion, i vissa fall utmaningar och intellektuell stimulans. Alla hundar är olika och i behov av olika saker, men det handlar ofta om uråldriga instinkter.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *