Att ha hund i hemmet

Hunden sägs ofta vara människans bästa vän, och med tanke på att hunden är ett djur som gör människan sällskap oavsett vad som händer är det kanske inte så konstigt. Hunden används i yrkeslivet, för att leta reda på försvunna personer och mycket annat. Men att ha hund i hemmet är inte alltid så lätt som man kan tro.

Hunden i trädgården

Många hundar gillar att befinna sig utomhus och om man har en inhägnad trädgård kan hunden vara ute en hel del så länge man har koll på den. Det är dock viktigt att se till att staketet är högt nog. Om det sitter nya brevlådor utanför tomten får hunden inte kunna förstöra dem, och det är också olämpligt om hunden skrämmer personer som ska hämta sin post. Som hundägare har man också ett stort ansvar. Om någon går in på tomten, trots högt staket, kan hundägaren straffas om hunden skulle bita personen.

Viktigt med rumsrenhet

Det är inte speciellt trevligt om hunden gör sina behov inomhus. Om det är så att man hyr en lägenhet eller ett hus kan det bli än värre. Det kan vara svårt att få bort lukt och fläckar efter avföring och det uppskattas inte av hyresvärdar. Som hundägare kan man då behöva betala tusentals kronor för sanering eller renovering när man flyttar ifrån bostaden. Någon olycka kan ske då och då, men att träna rumsrenhet är extremt viktigt, redan när hunden är en lien valp.

Fällpäls och smuts

En hund som är ute och rastas eller som leker i trädgården får med sig en del smuts in. Är det lerigt ute kan man räkna med att man får tassavtryck på golvet. I stort sett alla hundar fäller också päls. Det här är inget man kan stoppa eller förhindra. Man kan dock minska fällningen och andelen fälld päls inomhus genom att borsta hunden. Det är en fördel att göra borstningen utomhus. Då kan pälsen komma fåglar till glädje, samtidigt som man slipper flygande hundhår inomhus. Ett bad kan också ta bort mycket lös päls från hunden.

När man får besök

Många hundar försvarar sin familj och den bostad de bor i. Vissa hundar har större vaktinstinkt än andra. Om man får besök kan det vara bra att känna till hur hunden reagerar. Ibland är vuxna besökare inga problem, men hunden kan ha svårt för barn. Då bör man antingen be besökarna att hålla barn borta från bostaden, eller så får man helt enkelt stänga in hunden i ett eget rum, eller gå ut med den under tiden man har besök. Om man precis köpt en hundvalp kan det faktiskt vara klokt att undvika besök helt ett tag så att valpen får bli hemmastadd först.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *