Hundar på vita duken

De flesta känner till att i princip allt mänskligt beteende analyseras och bearbetas på film i någon form. Det är därför inte särskilt förvånande att människans bästa vän hunden ofta förekommer i större eller mindre roller i filmens värld. Ibland är förhållandet mellan människa och hund utgångspunkten för handlingen men det är minst lika vanligt att hunden används för att betona vissa egenskaper hos människan eller att den helt enkelt används som ett övergångsobjekt mellan olika faser i huvudrollsinnehavarens liv. De olika genrerna kan variera från komedi till action, drama och skräck. Hunden passar in i alla tänkbara scenarier och sammanhang.

Komedi

I den amerikanska komedin Turner & Hooch från 1989 spelar Tom Hanks den ordentlige och något pedantiske polisen Scott Turner. När hans vän oväntat blir mördad vänds hans liv bokstavligen upp och ned när han måste ta hand om vännens hund, Hooch. Hunden vänder också upp och ner på inredningen i Turners hus och de båda personligheterna går igenom en bråkig period innan de finner varandra. Den som får sitt hus förstört av busiga husdjur kan hitta nya innerdörrar hos gkdoor.se. Dessa dörrar tillverkas av förstklassigt råmaterial och håller hög kvalitet. Det visar sig att Turner har saknat en hund i sitt liv och de båda osannolika karaktärerna blir goda vänner i takt med att brottet klaras upp. Den skojfriska filmen har dock också ett melankoliskt och sorgligt drag då den påminner oss människor om att hundarnas liv är betydligt kortare än våra och att vi alla kommer att mista dem till slut.

Skräck

Samtidigt som förhållandet mellan hund och människa oftast är kärleksfullt finns alltid vetskapen där att hunden kan ställa till med stor skada om den vill. En hund kan enkelt döda en människa om den verkligen vill. En genre som gärna utforskar denna rädsla är naturligtvis skräckgenren. De flesta känner till den numera kultförklarade filmen Cujo från 1983 som bygger på en roman av Stephen King med samma namn. När den snälle och store sankt sanktbernhardshunden Cujo plötsligt blir riven av en fladdermus får han rabies och förvandlas till en galen och blodtörstig jägare. Alla som kommer i hans väg får kämpa för sina liv.

Drama

En hel del filmer fokuserar på den otroliga kärlek som förhållandet mellan hund och människa ofta kännetecknas av. Filmen Hachiko – En vän för livet från 2009 handlar om akitan Hachiko och hans husse Parker Wilson, som spelas av Richard Gere. Från första stund är denna duo oskiljaktiga tills Parker oväntat dör. Hachiko väntar troget vid järnvägsstationen varje kväll resten av sitt liv tills de båda vännerna återförenas i himlen.

Action

Actionrullen John Wick från 2014 med Keanu Reeves i huvudrollen är ett ypperligt exempel på hur hunden används som en accessoar eller ett övergångsobjekt i filmen för att tillskriva huvudpersonen vissa egenskaper eller handlingen oåterkalleliga konsekvenser. John Wick är nämligen en avhoppad lönnmördare som sörjer sin bortgångna fru. Det sista hon gav honom var en söt liten valp som mördas av den ryska maffian. Wick ger sig ut på en våldsam jakt efter hämnd.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *