Blog

Ett speciellt möte!

Vi har träffat många klienter med Svenska Terapihundsinstitutets hundteam och fått uppleva konkreta effekter av våra besök. Läs här om hur en temacoach på Berga vård och omsorgsboende observerar ett besök:
ett besök på berga
När vi kliver ut ur hissen får Messis speciella vän syn på ekipaget, hon kommer vankande, gående emot oss med framåtsträckta armar och ett stort leende. Jag tror nästan att vännen väntat på Messi och Gunilla någonstans nära, där hon kunnat hålla utkik över hissdörren.  Så kommer nästa boende ”nämen det är det gulligaste” och vill klappa och ha en puss av Messi och nästa boende kommer fram och hälsar.

Gunilla och jag hinner inte ens ta av oss ytterkapporna innan det är full rulle. Alla vill ha Messis uppmärksamhet, och hunden har tålamod, är lugn, verkar glad! Vi formar en ring av stolar i allrummet så att alla som vill får vara med och umgås.  En dam som sitter i ett hörn och brukar vara lite avig vinkar efter en stund Messi till sig. Lite försynt att ingen skulle se”..ooh så du är snäll” säger hon till Messi, när hon klappar honom på huvudet.  Aviga damen är under hela besöket närvarande, med blicken  följer hon noga var Messi är och vad han gör. Det är så gott att se, då hon annars lätt kan falla in i slummer och surhet. Inget av det finns i henne just nu, i Messis sällskap.

Messis speciella vän kan inte prata mer, men hon uttrycker mycket känslor via ansiktsuttryck och kroppsspråk. När hon träffar Messi, blir hon så glad att hennes glädje smittar av sig till den som får vara med och uppleva detta.

Messi inkluderar alla, boende som personal, han är en sann glädjespridare och Gunilla är skicklig med att följa med stämningen i rummet. Göra val och omval vad som är passligt att göra just nu och nu. Denna gång blev det en hel grupp som mötte Messi och Gunilla, där var och en fick sina enskilda unika möten med hunden.